T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MANAVGAT - Yavuz Sultan Selim İmam Hatip Ortaokulu

KÜÇÜK PRENS ADLI KİTABI ANALİZ EDEREK KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRDİK

 

            Kitapta yazar, insanlığın birçok özelliğini eleştirir. İnsanların zenginlik, güç ve teknoloji ile çok meşgul olarak hayattaki önemli şeyleri kaçırdığını öne sürer. Başkalarını sevmeye ve dünyadaki ve insanlardaki küçük güzellikleri fark etmeye zaman ayırmadıkları için insanlar, kendilerince ciddi bir şeylerin peşinde oradan oraya koştururlar; ama yanlış şeylerin peşinde oldukları için bulundukları konumdan asla memnun olmazlar. İnsanlar kitapta gerçeklerin ve rakamların önemli olduğuna inandırılır; ancak önümüze koyulanlar çoğu zaman gerçeği gizler ve kişinin hayatın gerçek anlamını gözden kaçırmasına neden olur. Benzer şekilde, bir insan başarılı olduğunda ve bir miktar servet biriktirdiğinde, tüm zamanını hayatın önemli anlarına odaklanmak yerine varlıklarını saymaya harcar. Sonunda hayatlarının bir anlamı olmadığını anlarlar.

 

Küçük Prens, dar görüşlü yetişkinlerin portrelerini çizmektedir. Buna karşılık, çocuklar açık fikirlilik, çevrelerindeki ve kendi içlerindeki dünyayı keşfetme istekliliği yoluyla bilgeliğe ulaşırlar.

Aşağıdaki birkaç alıntı, kitabın aktarmak istediği mesajların özetidir:

·         “İşte benim sırrım bu, çok basit: İnsan gerçekleri yalnızca kalbiyle görebilir. Gerçeğin özü gözle görülmez.“

·         “Ölene kadar sorumlusun, gönül bağı kurduğun her şeyden.”

·         “Kendini yargılamak başkalarını yargılamaktan çok daha güçtür. Kendini yargılamayı başarabilirsen gerçek bir bilgesin demektir.”

·         Kendini yargılamak diğer insanları yargılamaktan çok daha zordur. Kendini gerektiği gibi yargılayabilirsen, çok adilsin demektir.

·         "Büyükler sayılara bayılırlar. Tutalım, onlara yeni edindiğiniz bir arkadaştan söz açtınız, asıl sorulacak şeyleri sormazlar. Sesi nasılmış, hangi oyunları severmiş, kelebek biriktirir miymiş, sormazlar bile."

·         Bir gülün değeri, ona gösterdiğin özenle ölçülür.

·         “Ölene kadar sorumlusun gönül bağı kurduğun her şeyden”

·         Az ya da çok değil… Güzel sevin!

·         Ama kendini beğenmiş adam onu duymamıştı bile. Kendini beğenmiş kişiler övgüden başka bir şeye vermezler.

·         Senin gülünün diğerlerinden daha önemli olmasını sağlayan şey, ona ayırdığın vakittir.

·         Ama gözler gerçeği görmez ki. Yüreğiyle aramalı insan.

·         Siz tıpkı tilkinin benimle karşılaşmadan önceki hali gibisiniz. Dünyadaki binlerce tilkiden yalnızca biriydi o ama ben onunla dost oldum ve şimdi artık o özel bir tilki.

26-04-202326-04-202326-04-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.04.2023 - Güncelleme: 26.04.2023 14:33 - Görüntülenme: 70
  Beğen | 0  kişi beğendi